*HEBT U COVID-symptomen en/of een positieve zelftest : maak ZELF een CTPC aan via : www.mijncoronatest.be

itsme of idkaartlezer nodig

na het bekomen van de  CTPC ALTIJD AFSPRAAK MAKEN voor uw test op de triagepost  ! klik hier om een afspraak te maken

Is uw test positief dan blijft u 10 d in isolatie thuis

meer info : TRIAGEPOST – HAK Middenkust vzw

*BEL DE WACHTDIENST NIET VOOR UW COVIDTESTRESULTAAT, de wachtarts kan dit niet opsporen voor u.

klik op  Testresultaat en Certificaat via CTPC-code

 

*NA HOOG-RISICOCONTACT

 

 

 

 

 

Krijgt u toch COVID-symptomen laat u dan testen, maak eerst een CTPC  aan en dan een afspraak via mijncoronatest.be

 

Kinderen jonger dan 12 jaar (kinderopvang – kleuterklas - lagere school)

 • Kinderen vanaf 6 jaar met mogelijke symptomen van COVID-19 moeten steeds getest worden.
  Kinderen <6 jaar worden getest bij ernstige symptomen of bij milde symptomen én een recent contact met een bevestigd geval van COVID-19
  • In afwachting van het testresultaat blijft het kind thuis. Bij een negatief testresultaat kan het kind terug naar school/kinderopvang.
  • Bij een positief testresultaat start de periode van 10 dagen isolatie
 • In geval van risicocontact binnen het huishouden:
  • Kinderen volgen de regels zoals die van toepassing zijn voor de volwassenen waarbij ze verblijven. Indien dus één van de ouders in quarantaine moet blijven of getest worden omwille van een huisgenoot met COVID-19, dan dient het kind gedurende dezelfde periode ook in quarantaine te verblijven of getest te worden.
  • Zodra een kind mogelijke symptomen van COVID-19 vertoont, moet het getest worden door een zorgverlener. Indien het kind niet getest wordt, wordt het beschouwd als een bevestigd geval. Dit wordt doorgegeven aan de kinderopvang/school en het kind dient minstens 7 dagen in isolatie te blijven.
 • In geval van risicocontact in de crèche/kinderopvang/school
  • Alle leden van de groep worden beschouwd als laag-risico contact zolang er niet meer dan 3 besmettingen binnen 1 week tijd voorkomen. Bij kleinere groepen (<16 leden), wordt iedereen als laag-risico contact beschouwd zolang er minder dan 25% van de groep besmet raakt binnen 1 week.
  • Laag-risico contacten moeten getest worden indien ze mogelijke symptomen van COVID-19 vertonen.
  • Vanaf 4 besmettingen in 1 week (of >= 25%) wordt de groep gedurende 5 dagen gesloten. Testen (afgenomen door een zorgverlener) zijn enkel nodig bij het ontwikkelen van mogelijke symptomen van COVID-19.

 

 • Asymptomatische kinderen <12 jaar die een hoog-risicocontact hebben omwille van blootstelling aan een huisgenoot met COVID-19
  • en < 5 maand geleden een COVID-19 infectie doormaakten (<5 maanden geleden) moeten, net als volwassenen, NIET in quarantaine maar moeten wel bijzondere voorzorgen nemen, zoals strikt dragen van mondmasker in binnenruimtes (voor kinderen vanaf 6 jaar) en beperken van contacten, in het bijzonder met risicogroepen.
  • indien niet-gevaccineerd moeten ze 10 d in quarantaine na een hoog-risicocontact. Testen bij symptomen.

 

 

 

Hoe krijg ik mijn quarantainecertificaat?

Een quarantainecertificaat wordt verstuurd naar het e-mailadres dat je opgaf en/of naar je eBox die je online kan raadplegen via www.myebox.be. Als je dit quarantainecertificaat niet hebt ontvangen op een van deze twee kanalen maar je hebt wel een sms met de quarantaine-code ontvangen, dan kan je het hier aanvragen met volgende gegevens:

 • je rijksregisternummer
 • de 16-cijferige code die je per sms ontvangt (de quarantaine-code)
 • je GSM-nummer
 • je e-mailadres

Als je geen sms kan ontvangen, kan je een certificaat aanvragen via je huisarts.

 

 

 • een papieren covidcertificaat kunt op vragen via het nummer 078 78 78 50 (van 9 tot 19 uur op weekdagen en op zaterdag van 10 tot 18 uur)
 • Mijn Gezondheid | eHealth (belgie.be) : klik op ‘Mijn EU Digitaal COVID-Certificaat / COVD Safe Ticket’

0800 62 433  vaccinatiecentrum oostende

www.coronaviruscovid19.be
www.laatjevaccineren.be
www.stadoostende.be/vaccinatie

 

Voor vragen/info over het Coronavirus
-> INFOLIJN  0800 14689 of info-coronavirus@health.fgov.be(link stuurt een e-mail)

 

NA TERUGKEER RODE ZONE : 2x testen, dag na terugkeer en dag 7 van terugkeer, wel afh van uw vaccinatie, zie schema onder

boek met uw CTPC uw covidtest  op de triagepost, klik hier om een afspraak te maken

Voor vragen/info over het Coronavirus
-> INFOLIJN  0800 14689 of info-coronavirus@health.fgov.be(link stuurt een e-mail)

klik hier voor :Testresultaat en Certificaat via CTPC-code

 een patiënt die COVID-positief testte moet in de eerste 6 maanden na zijn positieve test NIET hertest worden bij symptomen, noch in quarantaine na HR-contact.

 

U vermijdt  sociale contacten en contacten met mensen die een verhoogd risico hebben om ziek te worden ged 14 d na het hoog-risicocontact.

 

 

TERUGKEER RODE ZONE ( klik op schema om te vergroten )

Beslisboom reizigers

De basisregel

Een (stoffen of chirurgisch) mondmasker kan je 8 uur dragen, tenzij je het intensief gebruikt, zoals een leerkracht die voor de klas staat. Dan wordt er aangeraden om elke 4 uur het mondmasker te vernieuwen. Ook als je merkt dat je mondmasker zichtbaar vuil of vochtig is, neem je beter een proper exemplaar!

Chirurgische maskers die je bijvoorbeeld in de supermarkt koopt of in automaten in sommige treinstations, moet je na gebruik weggooien. Je kan ze niet hergebruiken door ze enkele dagen te laten liggen bijvoorbeeldDaarvoor zijn ze te fragiel en ze geraken ook snel verzadigd. Je moet ze dus weggooien in plaats van ze te laten liggen. Stoffen maskers kan je uiteraard wassen en hergebruiken.

Waar bewaar je je mondmasker nu het best?

Laat je mondmasker niet zomaar rondslingeren, stop het ook niet los in je broekzak of portefeuille. Zo komt het wel heel makkelijk in contact met bacteriën of andere stoffen die je liever niét op je mondmasker krijgt.

Bewaar je masker het best zo steriel mogelijk in een afsluitbaar plastic of stoffen zakje of in een envelop. Let erop dat je ook een verschillend zakje hebt voor je proper masker en je gebruikt masker, mocht je met verschillende maskers de deur uitgaan.

Wanneer je je mondmasker wegstopt in een zakje, plooi dan de binnenkant van het masker tegen elkaar. Zo komt enkel de 'vuile' buitenkant in aanraking met een ander oppervlak.

Wanneer je je mondmasker tussendoor even zou willen afzetten om te eten of iets te drinken bijvoorbeeld, legt je het best met de buitenkant naar beneden op een schone plaats die achteraf kan worden schoongemaakt. Je kan het ook bij de linten of elastieken vasthouden.

Handhygiëne blijft belangrijk

 

 

Het blijft een rode draad, maar je handen wassen blijft enorm belangrijk wanneer je een mondmasker op- of afzet. Was je handen grondig met water en zeep voor je het masker aanraakt. Gebruik de uiteinden van de linten of elastieken om het masker op te zetten. Raak nooit de stoffen binnen- en buitenkant van het masker aan met je vingers, ook niet bij het afzetten.

 

Een reactie achterlaten